Een dashcam kopen? Bekijk ons aanbod!

Dashcam verboden?

De dashcam is enorm populair aan het worden. Voorheen was deze vooral in landen zoals Rusland populair omdat hier relatief veel ongevallen gebeuren. Je kunt de beelden van je dashcam dan gebruiken als bewijsstuk bij je verzekering. Daarnaast kun je met een dashcam ook onterechte verkeersboetes aanvechten.

Onderstaand een handig overzicht van Europese landen met daarbij informatie of de dashcam daar wel of niet is toegestaan. Mocht er een land ontbreken, laat het ons weten en we zoeken het voor je op!

Dashcam verboden? Overzicht per land
3.6 (72%) 5 votes

België

Dashcams zijn in België toegestaan, maar je mag geen beelden publiceren waarin personen (in)direct herkenbaar zijn, tenzij je hiervoor toestemming hebt.

Toegestaan

Denemarken

In Denemarken is de dashcam gewoon toegestaan, mits het snoer en de camera zelf het zicht van de bestuurder niet blokkeren. Daarnaast is het niet toegestaan om op privé terrein te filmen en moet er rekening worden gehouden met de privacywetgeving.

Toegestaan

Duitsland

In Duitsland wordt het afgeraden om een dashcam te gebruiken in verband met de Duitse privacywetgeving.

Afgeraden

Engeland

In Engeland is het gebruiken van een dashcam toegestaan mits je de privacywetgeving respecteert.

Toegestaan

Hongarije

In Hongarije is de dashcam toegestaan, maar het publiceren van de beelden is pas toegestaan wanneer deze volledig anoniem zijn gemaakt (nummerbord en chauffeur onherkenbaar) in verband met de wetgeving over privacy en databeveiliging.

Toegestaan

Italë

In Italië is de dashcam ook gewoon toegestaan, maar er is wel wetgeving waardoor je beelden met kentekens niet mag publiceren zonder toestemming.

Toegestaan

Kroatië

In Kroatië mag je een dashcam gebruiken, maar je moet hem uitzetten bijvoorbeeld bij een grensovergang of andere plekken waar filmopnames normaliter ook verboden zijn. Daarnaast dien je rekening te houden met de privacywetgeving.

Toegestaan

Luxemburg

In Luxemburg is het gebruiken van een dashcam nadrukkelijk verboden.

Verboden

Nederland

In Nederland is het gebruiken van dashcams toegestaan. Uiteraard mag je de dashcam niet bedienen tijdens het autorijden (net als je smartphone). Daarnaast moet je rekening houden met bepaalde privacywetgeving.

Toegestaan

Oostenrijk

In Oostenrijk geldt een algemeen verbod om mensen te filmen zonder toestemming. Hierdoor geldt dit automatisch ook voor dashcams.

Afgeraden

Portugal

In Portugal is het niet toegestaan om persoonlijke gegevens te verzamelen en op te slaan. Een uitzondering hierop is wanneer je een vergunning hebt van de Portugese Data Protection Autoriteit.

Afgeraden

Slovenië

In Slovenië is de dashcam toegestaan wanneer de beelden niet te herleiden zijn tot personen tenzij hier toestemming voor is gegeven.

Toegestaan

Spanje

In Spanje is de dashcam wel toegestaan, maar deze mag niet afleiden of het zicht van de bestuurder belemmeren. Daarnaast mag de dashcam niet bediend worden tijdens het rijden. Er mag niet gefilmd worden in openbare ruimten en er is toestemming nodig van je inzittenden. Daarnaast zijn er veel regels over data protection waardoor het gebruik van een dashcam in Spanje ten zeerste wordt afgeraden.

Afgeraden

Tsjechië

De dashcam mag het zicht van de bestuurder niet belemmeren. Beeldmateriaal kan worden gebruikt als (in)direct bewijs maar de beelden mogen niet zonder toestemming gepubliceerd worden.

Toegestaan

Zwitserland

In Zwitserland is de dashcam toegestaan, maar alleen op het dashboard of op je voorruit. Het zicht mag niet belemmerd worden en je mag hem niet tijdens het autorijden bedienen. De beelden mogen niet zomaar gepubliceerd worden.

Toegestaan

In welk land is een dashcam verboden?

Overzicht Europese landen

In dit artikel vind je een handig overzicht van de landen in Europa. In Nederland is het gebruiken van een dashcam overigens gewoon toegestaan, mits je de privacywetgeving respecteert.

Waarom is een dashcam verboden in sommige landen?

Zoals in het overzicht te zien is, is de dashcam in veel landen toegestaan, mits deze het zicht van de bestuurder niet blokkeert. Daarnaast mag de dashcam (net als telefoons) niet bediend worden tijdens het autorijden.

Een andere issue op het gebied van dashcams in veel landen is de privacywetgeving. De beelden mogen niet gepubliceerd worden wanneer personen direct herkenbaar in beeld komen, of wanneer ze te herleiden zijn via hun kentekenplaat. Wanneer je deze zaken onherkenbaar maakt in je opnames, mag je de beelden vaak wel publiceren. Om hier zeker van te zijn, vraag je het even na bij de lokale autoriteiten.

Boete voor dashcam gebruik

In sommige landen (zoals Luxemburg en Portugal) is de dashcam nadrukkelijk verboden. De vraag die veel mensen ons stellen is dan ook: hoe hoog is de boete voor het gebruiken van een dashcam in deze landen?

In de praktijk zul je echter geen hele hoge boete krijgen. Een andere scenario is dat iemand je aanklaagt vanwege de privacywetgeving. Hierbij kan een schadevergoeding in theorie hoog oplopen, tot zo’n €20.000, maar ook dit is zeer onwaarschijnlijk.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord