Functies van een dashcam

Mocht je op zoek zijn naar een dashboardcamera, dan is het belangrijk om eerst vast te stellen wat je persoonlijke wensen zijn. Op de markt bevindt zich namelijk een breed scala aan verschillende soorten camera’s. Vindt je beeldresolutie belangrijk? Hoe belangrijk vindt je een gewatermerkt beeld met tijd locatie en snelheid? Wat dacht je van een ‘nightvision’ optie?

Motion Detection

‘Motion detection’ is een optie die ervoor zorgt dat de dashboard camera automatisch opneemt zodra het bewegingen waarneemt, bijvoorbeeld bij het starten van uw auto. Wanneer de bewegingsdetector geen beweging meer waarneemt zal het ook automatisch weer uitschakelen.

Loop recording

Loop recording zorgt ervoor dat de camera blijft opnemen zonder dat u continu uw camera opnieuw moet aanzetten. De camera bevat videobestandtjes van 2,5,10 of 15 minuten intervallen totdat de geheugenkaart vol is en dan verwijderd het automatisch de oude bestandjes. Afhankelijk van de SD kaart wordt bepaald hoe lang uw opgenomen bestandje kan zijn. Meestal ligt dit rond de 30 min.

De goedkopere camera’s hebben moeite met onafgebroken opnemen wat resulteert in een aantal seconde laden tussen een interval. Zo hebben sommige camera’s met een 2 minuten durende interval ongeveer 2 a 3 seconden geen opnames. Dit kan een probleem veroorzaken bij momenten die u op camera had willen vastleggen.

G-FORCE SENSORS, SNELHEID METER, INGEBOUWDE MAP

G-force sensors, snelheid meter en een ingebouwde map kunnen handige ingebouwde features zijn die de situatie haarfijn kunnen uitleggen om vervolgens de schuldvraag nog beter te ondersteunen.

Nightvision

Deze feature is absoluut aan te raden wanneer u vaak ‘s nachts rijdt. Dashcams zijn dan uitgerust met speciale infrarood LED’s en lichtgevoelige chipsets die ervoor zorgen dat je scherpe beelden krijgt in het donker.

Beeldkwaliteit

Dashcams kunnen in resolutie verschillen. Je hebt mogelijkheden tot 1080p wat onder de categorie ‘high definition’ geplaatst wordt. Mocht je iets minder willen investeren, dan is het ook mogelijk om voor een 720p te kiezen die ook een prima resolutie heeft.

Dual cam

Sommige camera’s hebben ook een ingebouwde dualcam. Met zulke camera’s is het mogelijk om ook binnen in de auto op te nemen of als achteruitrijcamera te fungeren.

Hittebestendige camera

Sommige dashboardcamera’s sluiten af bij te hoge temperaturen wat veelvuldig voorkomt in de zomer. Het is daarom belangrijk om dashcam te kopen die kwalitatief in orde is.

Lenshoek

De meeste dashboardcamera’s bezitten een lenshoek van 70 en 120 graden lenzen. Hoe groter deze hoek is, hoe meer het kan vastleggen rondom uw auto. Lenshoeken die minder groot zijn kunnen vaak momenten van veraf scherper opnemen.

WiFi

Sommige dashcams beschikken over een Wifi verbinding. Hierdoor is het mogelijk om vanaf je mobiele telefoon, tablet of laptop live mee te kijken in en om uw auto. Handig wanneer uw auto is uitgeleend of wanneer u nieuwsgierig of wantrouwig aangelegd bent.